os-benje

„Benja-fest“ je glazbeno – plesni festival učenika Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje. Idejni začetnik festivala bio je prof. Mate Radić, bivši ravnatelj škole.

Prvi „Benja-fest“ održan je 27. svibnja 1997. u holu škole. Prvih pet godina postojanja, festival se održavao dva puta godišnje – „Mali Benja fest“ obuhvaćao je djecu nižih razreda, a održavao se u studenom na Dan Grada Zadra, dok se „Veliki Benja fest“ održavao u svibnju, a na njemu su nastupali učenici viših razreda. Od 2001. godine, održava se jedinstveni „Benja-fest“ na kojem svake godine nastupi oko 150 učenika  od 1. do 8. razreda.

Zbog velikog zanimanja učenika, roditelja i javnosti „Benja-fest“ se, već 1998. godine, „seli“ u Hrvatsku kazališnu kuću Zadar. O popularnosti festivala mnogo govori i činjenica da se sama priredba u nekoliko navrata i reprizirala, na zahtjev roditelja i učenika.

U organizaciji festivala, od samih početaka, sudjeluju:

Asja Vuković vodi veliki zbor, Tanja Bajlo vodi mali zbor, Jagoda Gutić zadužena je za pjevače i odabir pjesama, Irena Dragić za konferansu, Ivančica Bronić i Marija Ivoš rade scenografiju, dok Božidar Gutić uređuje plesne točke i plesne pratnje.

Svaki „Benja-fest“redovito ugošćuje poznate estradne umjetnike, pa su nam tako u gostima bili: Zoran Jelenković, Emilija Kokić, Ernesto, Ićo Sikirić, Marina Tomašević, Tomislav Bralić, Postolar Tripper, Pino i Dino, a ugostili smo i folklorne ansamble iz Paga, Galovca i Splita… Na 10.-om, jubilarnom „Benja-festu“, na kojem su nastupili dotadašnji pobjednici, poseban gost bio je dirigent Alan Bjelinski.

„Benja-fest“ se uglavnom financira iz školskih sredstava, međutim najveću stavku, najam kazališta, pokriva Grad Zadar – Odjel za društvene djelatnosti.

OŠ Šimuna Kožičića Benje Zadar
DOSADAŠNJI POBJEDNICI

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)