OŠ Šimuna Kožičića Benje Zadar

Dragi učenici 7.ih i 8.ih razreda,

     Vrlo smo ponosni na sve vas koji ste sudjelovali u izradi kreativnih radova na temu „Tvoje boje“ (boje prijatelja) u 12. mjesecu 2020. prigodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti u organizaciji Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Zadar.

NAGRAĐENI RADOVI NA TEMU „TVOJE BOJE“

              Dragi učenici 7.ih i 8.ih razreda,

              Vrlo smo ponosni na sve vas koji ste sudjelovali u izradi kreativnih radova na temu „Tvoje boje“ (boje prijatelja) u 12. mjesecu 2020. prigodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti u organizaciji Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Zadar. Dali ste svoj doprinos likovnim ili literarnim radovima u borbi protiv ovisnosti promovirajući značaj prijateljstva, jednog od najvažnijih doživljaja u životu svih ljudi. Dragocjenost prijateljstva u vašoj dobi utoliko je veća, što je prijateljstvo neizostavna potreba vaše dobi, a živite u okolnostima kada je društveni život okrnjen i često sveden na komunikaciju putem društvenih mreža, bez kontakta „uživo“.  Stoga smo primorani biti domišljati u uspostavljanju i održavanju prijateljstva na malo drugačiji način nego je to bilo prije pandemije korona virusom. 

            Adolescentno doba (vaše doba) je posebno osjetljivo razdoblje života u kojem želja za pripadanjem svojim vršnjacima i potreba za stjecanjem statusa u društvu toliko dolaze do izražaja da ponekad mlada osoba, zbog osjećaja da nije društveno prihvaćena i priznata, donese pogrešne odluke i izabere nezdrave ili ovisničke oblike ponašanja. Jedan od zaštitnih čimbenika u procesu donošenja odluke „probati ili ne piti, pušiti, uzeti drogu?“ je uspostavljati zdrave i iskrene odnose sa svojim vršnjacima i svojom okolinom, a to znači pružati i primati prijateljstvo, biti prijatelj i imati prijatelja.  Dobar prijatelj nas čuje i vidi, razumije nas, uz nas je u radosti i u nevolji, pomaže nam na „nepoznatom raskrižju“ da izaberemo sigurniji put. Zato prijateljstvo treba njegovati.

            Podsjetimo se: U 12. mjesecu dobili ste obavijest od Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti, preko svojih razrednika, u kojoj se pozivate za sudjelovanjem u Mjesecu borbe protiv ovisnosti. Zadatak je bio:

  • Razmisliti o tome koje su boje vaših prijatelja – Zašto su prijatelji važni? Čemu se najviše veselite kada ih vidite? Koliko je vaš život bogatiji uz prijatelje? Koji je najveći potencijal vaših prijatelja?
  • Opisati, oslikati ili izraditi vlastiti doživljaj jednog od najvažnijih odnosa u životu – PRIJATELJSTVO.
  • Svoje kreativne radove (literarni ili likovni rad, fotografija) poslati na adresu službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti.

             Iako je prethodno najavljeno da će od svih prijavljenih radova iz svih osnovnih i srednjih škola Zadarske županije izabrati 10 najboljih radova, koje će prigodno nagraditi, ipak su zbog svoje zanimljivosti i kreativnosti nagrađeni svi pristigli radovi i objavljeni su u vidu virtualne izložbe na  web stranici:

http://mentalnozdravlje.com.hr/nagradeni-radovi-ucenica-i-ucenika-na-temu-tvoje-boje/

Pozivamo sve učenike 7.ih i 8.ih razreda da pregledaju objavljene učeničke radove među kojima ćete naići i na hvalevrijedne likovne i literarne radove učenika naše škole, na što smo vrlo ponosni. U  želji da ih pohvale i ostali učenici i njihovi učitelji, a uz suglasnost njihovih roditelja,  navodimo   njihova imena i razred kojem pripadaju. To su:

TEA GRABIĆ, 7.B – LIKOVNI RAD (OKO)

RAFAELA ŠULJIĆ, 7.B – LITERARNI RAD „PRIJATELJSTVO“

KATARINA JEDNAKOVIĆ, 7.B – LITERARNI RAD „PRIJATELJSTVO“

LIVIO ANTIĆ, 7.E – LITERARNI RAD „PRIJATELJI POSTOJE“

Pohvale njima i njihovim učiteljima koji su ih potaknuli da se uključe u ovu aktivnost.

Napisala:

Melita Knežević, školski psiholog