OŠ Šimuna Kožičića Benje Zadar

PREDAVANJE ZA RODITELJE putem ZOOM platforme

MEDIJSKA PISMENOST 

 Poštovani roditelji,

       Volonterski centar Zadar je u rujnu 2020. godine započeo s provedbom šestomjesečnog projekta “Medijska pismenost u vrtićima i osnovnim školama” koji je na natječaju za dodjelu jednokratnih financijskih podrški za 2020. godinu dobio podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Cilj projekta je edukacija roditelja i odgajatelja na temu medijske pismenosti i zaštite na internetu djece vrtićke dobi te učenika osnovnih škola s područja grada Zadra i Zadarske županije.

Internet predstavlja svijet mogućnosti u vidu lakšeg uspostavljanja kontakta, brojnih mogućnosti učenja te lakše dostupnosti informacija. No, isto tako trebamo biti svjesni da internet ima i svoje negativne strane u vidu utjecaja na odgoj, ali i da postoje pravila prema kojima bismo se u online svijetu trebali ponašati kako bismo zaštitili sebe i druge. To je posebno izazovno za današnje roditelje i njihovu djecu s obzirom na odrastanje u digitalnoj eri.

        U skladu s navedenim, u studenom i prosincu 2020. predavači iz Volonterskog centra Zadar održali su  po 2 predavanja u svakoj od 5 uključenih osnovnih škola za učenike viših razreda, a u nastavku aktivnosti planiraju održati po jedno predavanje za roditelje iz svake škole putem platforme Zoom. Teme na predavanjima (u trajanju od 45 min) koje će se obrađivati su:

  • opasnosti na internetu
  • što je elektroničko nasilje, kako ga prepoznati, što poduzeti ako se dogodi
  • kako tehnologija utječe na psihofizički razvoj djeteta
  • kako vlastitim primjerom utjecati na ispravan odnos djece prema tehnologiji
  • kako s djetetom izgraditi odnos povjerenja u smislu korištenja tehnologije
  • sharenting i digitalni identitet djeteta koji roditelji oblikuju bez njegovog pristanka.

               Pozivamo sve zainteresirane roditelje, bez obzira na dob djeteta, da se pridruže predavanju, koje će se,  s obzirom na još uvijek nepovoljnu epidemiološku situaciju, održati preko platforme Zoom. Predavanja će se održavati od ponedjeljka do petka (od 1. do 5. veljače), svaki dan s početkom u 17 h. Iako je određeno koji dan je predavanje za roditelje pojedine škole, možete se priključiti i bilo koji drugi dan ukoliko ne možete prisustvovati onaj dan kad je na rasporedu predavanje za našu školu (4. veljače 2021.)

              Na predavanje se možete priključiti na željeni dan klikom na poveznicu 10 min prije početka predavanja. Ukoliko budete htjeli postavljati pitanja, bit će Vam omogućeno putem chata, a odgovor ćete dobiti uživo da i drugi roditelji mogu čuti.

Poveznice za predavanja:

OŠ Krune Krstića

Ponedjeljak, 1. veljače, 17 h

https://us02web.zoom.us/j/83668317877?pwd=MGtzamxpSXpha21mY0trKzcvTTdzZz09

OŠ Petra Preradovića

Utorak, 2. veljače, 17 h

https://us02web.zoom.us/j/81709633218?pwd=emtEYVdZcTYxeUh5RW1rbldFMlZwdz09

OŠ Šime Budinića

Srijeda, 3. veljače, 17 h

https://us02web.zoom.us/j/86909298618?pwd=Z0EwUnRtSWxZeDhKUGZ5Y0ZOYzFkdz09

OŠ Šimuna Kožičića Benje

Četvrtak, 4. veljače, 17 h

https://us02web.zoom.us/j/83239989315?pwd=bUEyUkJsNTB2YjN3ZFVaSEYvTDRRUT09

OŠ Bartula Kašića

Petak, 5. veljače, 17 h

https://us02web.zoom.us/j/87807106353?pwd=dWFvQ0lMMnJHY0NqVFJTNDBCcFdJUT09

Srdačan pozdrav u ime Volonterskog centra Zadar,

Melita Knežević, dipl.psih.

Stručni suradnik – psiholog

OŠ Šimuna Kožičića Benje