U utorak 28. studenog održana je Glazbeno plesna večer na kojoj su nastupali učenici nižih i viših razreda, na poticaj učiteljice Gordane Šarić koja je osmislila ovaj projekt, te uz odaziv i suradnju prof. Marije Vičević, Natalije Bugarije, Ivke Šarlije, Lidije Lacić, Marine Ivković. 
Četrdeset učenika, talentiranih izvođača izveli su 18 glazbeno plesnih i pjevnih točaka kroz koje su pokazali svoju ljubav prema glazbi, plesu i sviranju. 
Glazbeno plesna večer realizirana je u ozračju uzajamne podrške izvođača, jačanju suradnje, svladavanju straha od javnog nastupa, a za mnoge izvođače ovo je bio prvi nastup i veliki izazov.
Publika, roditelji, djedovi i bake, braća i sestre uživali su u izvedbama kreativnih učenika koji su izveli različite točke stranih i domaćih glazbenika na autentičan način.
Vjerujemo da će ova Glazbeno plesna večer biti poticaj, nadahnuće i ohrabrenje učenicima da pokažu svoje talente.
 
Ples povezuje unutrašnji ritam s ritmom okoline, ritmom prirode i ritmom univerzuma. Plesom naše tijelo progovara, emocije, potrebe.
Glazbeno plesna večer osmišljena je s ciljem poticanja i  njegovanja: 
·         razvoja kod djece estetske kulture pokreta u svim njenim dijelovima
·         lijepog držanja tijela
·         orijentacije u prostoru
·         izražajnosti- emocionalnosti u pokretu
·         glazbene izražajnosti: takt, ritam, tempo, dinamiku, melodiju
·         osjećaja odnosa tona i pokreta
·         slobodne kreativnosti pokreta i glazbe.
Potreba za kretanjem, ritmom, pokretom, igrom, imanentna je svakom živom biću i utječe na način izražavanja drugih funkcija višeg reda. Intuitivna svijest o tijelu i ljepoti skladnih pokreta i životnost prirodne sreće u kretanju i akciji nikada nije dovoljno razvijena. Poticanjem stvaralaštva (istraživanjem i improvizacijom kao metodama rada), korištenjem već stečenih znanja uvijek iznova na nov način, vodeći dijete prema stvaralačkom činu, suvremeni plesni odgoj obogaćuje njegov senzibilitete.
Plesno- ritmički odgoj obuhvaća opći humanistički pristup, razvoj i praćenje emotivnog razvoja djece, njegovanje kreativnih sposobnosti, njegovanje i razvoj pokreta kao odraz vitalnosti i svojstvene dinamike djece, estetski smisao…
 
Gordana Šarić mag. prim educ., savjetnik
 
 
 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)