Mala škola u Diklu Dan planeta Zemlje provela je pripremajući se za natječaj Dan Svjetske baštine.

Likovni natječaj- istraži, nacrtaj i pošalji nam objavljen je na stranicama NP Paklenice i sadržavao je istraživanje lokaliteta UNESCO Svjetske baštine koji se nalaze u Hrvatskoj te odabir jednog od lokaliteta, njegovo crtanje, slikanje ili izrada. Kako je to upravo nastavno gradivo iz Prirode i društva 4. razreda odlučili smo se lokalitete istraživati putem interneta te sve povezati sa Danom planeta Zemlje kad pričamo o očuvanju cijelog planeta, ali i o njegovim ljepotama. Učenici već znaju da je naš planet Zemlja prekrasan, a ovo je bila dodatna prilika da se o zaštićenim ljepotama bolje informiramo.

Svjetska baština pod zaštitom UNESCO-a predstavlja lokalitete jedinstvene vrijednosti i ljepote, a sastoji se od Svjetske kulturne baštine i Svjetske prirodne baštine. Nešto je više od 900 lokaliteta diljem našeg planeta, a Hrvatska se može pohvaliti sa čak deset kulturno-povijesnih i prirodnih ljepota upisanih u UNESCO-ov popis svjetske spomeničke baštine. Naš odabir lokaliteta vezali smo uz ljepote prirode, čista i prekrasna Plitvička jezera najstariji NP u Hrvatskoj te nama najbliži Muraj ili Bedemi zadarskih pobuna –  zidine koje predstavljaju naš grad Zadar. Najprije smo o svim lokalitetima u Hrvatskoj razgovarali, promatrali i proučavali ih na internetu, pričali o njihovoj zaštiti i očuvanju, a zatim ih slikali. Likovne tehnike bile su po izboru, a učenici su većinom za svoj uradak izabrali NP Plitvička jezera i Muraj, ali bilo je i onih koji su slikali Dioklecijanovu palaču ili Peristil te Tvrđavu sv Nikole u Šibeniku.

Sudjelovali su svi učenici naše male škole koja se jako voli odazivati na natječaje, a njihovi radovi bit će objavljeni u foto-galeriji na facebook stranici NP Paklenice i moći će se lajkati naj uradak. Prva tri koja osvoje najviše lajkova dobit će i nagrade. Natječaj traje do 30. travnja 21.god. pa možemo uživati u obilju lijepih učeničkih radova.

 Zahvaljujemo se djelatnicima NP Paklenica koji su organizirali natječaj i pozvali našu malu školu na sudjelovanje. Nadamo se budućoj suradnji preko interneta, ali i uživo u kanjonu naše prekrasne Paklenice.

Fotogaleriju možete pogledati OVDJE

          Učiteljice Nataša Petković, Suzana Lončar-Menoski i Snježana Diklan

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.