DISEMINACIJA ETWINNING PROJEKTA “UZ ČITANJE RIJEČI RASTU 4”

 

Treći razred PŠ Diklo s učiteljicom Suzanom Lončar-Menoski i ove školske godine pridružio se  eTwinning projektu „Uz čitanje riječi rastu “,drugu godinu za redom.

Autorice projekta su učiteljice Marija Bulut Lukačević, Snežana Stević i Ljiljana Marinjak koje već četvrtu godinu, vrlo uspješno provode projekt na međunarodnoj razini.

Poticanjem interesa za samostalno posuđivanje i čitanje knjiga  kroz projektne aktivnosti željelo se djeci približiti  čitanje knjiga, unaprijediti njihove čitalačke vještine ,izgraditi kulturu čitanja i potaknuti njihovo kritičko razmišljanje.. Jedan od ciljeva projekta bio je i razvijati  učenike  kao svestrane  i kreativne osobe koje će posjedovati  izvrsne vještine čitanja, izražavanja, doživljavanja i vrednovanja književnih djela .

Kroz redovnu praksu čitanja i analizu različitih književnih djela, nastojalo se utjecati na cjeloživotno obrazovanje učenika, promovirati čitanje kao naviku i poučiti ih kako se pravilno odnositi prema knjigama. Na taj  način se razvijala kultura provođenja slobodnog vremena, pogotovo sada kad su u  vremenima digitalne tehnologije  knjige ostale u sjeni interneta  i postale skoro zaboravljene.

Uključivanjem učenika u projekt potaknula  se njihova radoznalost i čitanje se pretvorilo u ugodnu i zabavnu aktivnost. Vidjevši koliko su neki učenici napredovali sudjelujući u projektnim aktivnostima, svaki intelektualni napor vrijedio je uloženog truda i vremena.

Na temelju pročitanih  i obrađenih različitih književnika (bajki ,basni, zbirki pjesama…) učenici su se kreativno  izražavali kroz brojne aktivnosti :Suradnički časopis, Kako se zaljubiti u knjigu, Pjesmarica, Čitalački grafiti, Natjecanje u lijepom čitanju, Književna putovnica, Obilježavanje važnih datuma, Izrada društvenih igara…

Sadržaji su ostvareni  u korelaciji i integraciji s različitim predmetima (hrvatski jezik, priroda i društvo, likovna kultura, glazbena kultura ,SR)i kroz izvannastavne aktivnosti .Bez timskog i suradničkog rada, ne bi bilo takvog bogatstva koje je iznjedrilo iz ovog projekta. Iz naših školskih klupa izašlo je puno zanimljivih  i kreativnih uradaka, lijepih priča i pjesama. Suradničkim projektnim aktivnostima veselili su se svi učenici zbog njihove raznolikosti, a i učiteljica, jer se suradnja proširila i izvan granica naše domovine.

Projekt je trajao je od listopada 2023. do lipnja 2024. g. Zaključili  smo ga završnom priredbom u kojoj su djeca glumila u igrokazu Dječjograd .Sve projektne aktivnosti vidljive su na platformi ESEP, kao i na našim razrednim stranicama.

Evaluacijom projekta  djeca su poručila da i sljedeće školske godine žele sudjelovati u ovom projektu i upoznati još učenika iz drugih škola kroz zanimljive aktivnosti i videokonferencije.

PŠ Diklo, 3.razred – Uz čitanje riječi rastu 4 (google.com)

PŠ Diklo, 3.razred – Obilježavanje posebnih dana u godini (google.com)

PŠ Diklo, 3.razred – Hrvatski jezik (google.com)

PŠ Diklo, 3.razred – Lektira (google.com)

PŠ Diklo, 3.razred – FOTOGALERIJA (google.com)

Završno izvješće o realizaciji projekta poslano je i Udruzi hrvatskih učitelja razredne nastave Zvono .

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)