Proteklog tjedna, od 6. do 8. svibnja, središte brojnih događanja, susret kulture, tradicije i običaja iz cijele Hrvatske bio je grad Vukovar. Povodom obilježavanja Dana grada i njegovih nebeskih zaštitnika, održan je 4. po redu Festival „Svi zaJedno Hrvatsko Naj“ koji je u Vukovar donio brojne sadržaje. Ovaj Festival svake godine u Vukovaru okuplja sudionike Lijepe naše koji prezentiraju zaštićena hrvatska nematerijalna dobra upisana na UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

U sklopu programa festivala, održana je svečana manifestacija „Zadarski mir” kojom se predstavila baština grada Zadra, ali i Hrvatske. Među sudionicima programa bila je naša dječja školska klapa Benja, kao i njihovi prijatelji Donatići iz osnovne škole Zadarski otoci, Gradska glazba Zadar te KUD-ovi iz Rtine i Radovina. Klapu Benja je za tu prigodu pripremila njihova mentorica Marija Vičević, profesorica glazbene kulture. Zajedno s članovima dječjom folklorne skupine Donatići iz OŠ Zadarski otoci s voditeljicom Anamarijom Botica Miljanović, sudjelovali su u subotnjoj svečanoj povorci gradom Vukovarom te u središtu grada na Trgu Republike Hrvatske izveli izvorne zadarske pjesme “Lipe ti su Zadranke divojke” i “Lipšega tanca ne viđoh”. Cijeli program završio je koncertom benda Opća opasnost. Budući da su njihovu obradu prije dvije godine izveli članovi naše klape Benja, ovo je bila jedinstvena prilika da se bend i klapa uživo upoznaju i fotografiraju.

Sutradan, u župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova, održana je sveta misa te uprizorenje zadarskog mira. Klapa Benja i Donatići, pod vodstvom profesorice Marije Vičević, otpjevali su Himan svetom Šimunu, a nakon završetka mise, od crkve Sv. Filipa i Jakova, preko Korza do Trga Republike Hrvatske, sudjelovali u svečanoj procesiji 10. manifestacije „Zadarski mir”. Kod Spomen-križa na ušću Vuke u Dunav, klapa Benja i Donatići su uz pratnju Gradske glazbe Zadar izveli “Odu radosti” te u nebo pustili plave balone kao znak mira. Glavna koordinatorica za obilježavanje Zadarskog mira Anamarija Botica Miljanović zahvalila je svim sudionicima – “mirotvorcima koji šire poruku mira”.

Učenici, kao i svi sudionici ovog programa još jednom su pokazali svoje veliko srce i odanost svome Zadru te odali veliko poštovanje herojskom gradu Vukovaru, želeći pridonijeti stvaranju boljeg svijeta, nade i mira.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)