U organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Agencije za odgoj i obrazovanje, Osnovne škole Josip Pupačić Omiš i Festivala dalmatinskih klapa Omiš u subotu, 11. lipnja na Trgu kralja Tomislava u Omišu održana je Prva smotra dječjih klapa. Nova je to kategorija natjecanja na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu koja se, nakon dvije godine odgađanja zbog pandemije, napokon realizirala. Smotra je ujedno Državno školsko natjecanje, važna karika u odgojno-obrazovnom procesu mladih i očuvanju naše hrvatske baštine i identiteta.

Klapsko se natjecanje odvijalo u dvije kategorije, i to A (do 15 godina) i B (15 do 18 godina). U kategoriji A, dječja klapa Benja i njihova voditeljica Marija Vičević, prof.  osvojila je prvu nagradu. Dječja klapa Benja osnovana je na inicijativu Marije Vičević, prof. glazbene kulture. Sadašnja mješovita postava klape broji 11 članova: Antea Bilaver, Leina Kovačević, Ema Pijaca, Lucija Marušić, Viktoria Jelić, India Savić, Marta Ćurko, Rafaela Šuljić, Jere Kesić, Luka Pavin i Toni Čurković. Članovi klape su učenici od 6. do 8. razreda naše škole. Klapa njeguje četveroglasno klapsko a cappella pjevanje te su na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu otpjevali dvije tradicijske pjesme: „Spušta se noć“ (obrada: Velebit Veršić) te „Lipe ti su Zadranke divojke“ (obrada: Blagoje Bersa). Svim dječjim klapama i njihovim voditeljima u obje su se kategorije dodijelile diplome i plakete za osvojene nagrade.

Podsjećamo da je dječja klapa Benja, uz ovu prestižnu nagradu, nedavno osvojila i 2. nagradu stručnog žirija na 12. Festivalu dječjih klapa u Zadru. Ovo je iznimno uspješna godina za našu mladu klapu i njihovu voditeljicu. Svojom upornošću, predanim radom, ljubavlju prema klapskoj pjesmi stali su uz rame najboljim dječjim klapama u Hrvatskoj, stoga im s posebnim ponosnom upućujemo iskrene čestitke povodom velikih uspjeha i priznanja te želimo puno sreće i uspjeha u daljnjem radu!

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)