Tablica množenja – najbolji načini za učenje

 

Što je tablica množenja?

Tablica množenja je matematički alat koji prikazuje rezultate množenja brojeva u rasponu od 1 do 10.  Sastoji se od redaka i stupaca brojeva koji se množe, a njihovi presjeci predstavljaju rezultat množenja.

Tablica množenja ima važnu ulogu u osnovnoškolskom obrazovanju, jer pomoću nje djeca lakše i brže savladavaju množenje. Učenje tablice množenja olakšava razumijevanje i svladavanje složenijih matematičkih koncepta u kasnijim fazama obrazovanja.

Važnost tablice množenja u matematici

Množenje je jedna od  četiri osnovne matematičke operacije (zbrajanje, oduzimanje, množenje i dijeljenje). Poznavanje tablice množenja omogućuje brzo i jednostavno rješavanje matematičkih zadataka i priprema djecu na naprednije matematičke radnje poput dijeljenja, razlomaka, postotaka, geometrije i algebre.

Tablica množenja ima važnu ulogu u svakodnevnim situacijama poput mjerenja površine, količine ili udaljenosti i planiranju troškova. Svakodnevno učenje množenja razvija logičko razmišljanje i analitičke vještine kod djece.

Svojstva množenja

Množenje je jedan od osnovnih matematičkih operacija i označava uzastopno dodavanje (zbrajanje) istog broja.

 

Osnovna svojstva množenja su:

 1. Komutativnost

Redoslijed faktora ne utječe na umnožak

a × b = b × a

Primjer: 4 × 3 = 3 × 4

 1. Asocijativnost

Kada se tri ili više brojeva množe zajedno, umnožak ostaje isti bez obzira na grupiranje faktora

(a × b) × c = a × (b × c)

Primjer: (2 × 3) × 4 = 2 × (3 × 4)

 1. Distributivnost

Množenje je distributivno u odnosu na zbrajanje i oduzimanje

a × (b + c) = (a × b) + (a × c) i a × (b – c) = (a × b) – (a × c)

Primjer: 4 × (3 + 2) = (4 × 3) + (4 × 2)

 1. Množenje s jedinicom

Svaki broj pomnožen brojem 1 rezultira istim brojem

a × 1 = 1 × a = a

Primjer: 5 × 1 = 1 × 5 = 5 ili 8 × 1 = 1 × 8 = 8

 1. Množenje s nulom

Svaki broj pomnožen s nulom rezultira nulom

a × 0 = 0 × a = 0

Primjer: 5 × 0 = 0 × 5 = 0 ili 8 × 0 = 0 × 8 = 0

 1. Množenje s negativnim brojevima

Kada se dva negativna broja množe, rezultat je pozitivan broj. Kada se množe pozitivan i negativan broj, rezultat je negativan broj.

(-a) × (-b) = ab, a × (-b) = – (a × b)

Primjer: (-2) × (-3) = 6, 2 × (-3) = -6

 

Metode učenja tablice množenja

Svako dijete ima različit način i pristup učenju – neka djeca lako pamte i brzo uče, a neka mogu imati malih problema u pamćenju novog školskog gradiva. Svaki problem može se bez problema riješiti, samo je potrebno odabrati pravilnu metodu učenja s obzirom na stil učenja i dob djeteta. Ovo su neke od metoda za lakše učenje tablice množenja

 1. Ponavljanje i memoriranje

Učenje kroz ponavljanje i memoriranje jedna je od najtradicionalnijih metoda. Pomoću konstantnog ponavljanja tablice množenja dijete će zapamtiti tablicu množenja i naučeno neće zaboraviti.

 1. Vizualne metode

Neka djeca novo gradivo lakše i brže pamte vizualno. U ovim slučajevima pomažu brojni vizualni alati poput postera i kartica.

 1. Interaktivne igre i aplikacije

Igra je uvijek najbolja metoda za učenje kod djece. Danas su svima lako dostupne brojne interaktivne igre i aplikacije za učenje, pa tako i za učenje tablice množenja. Ovakav pristup često jako motivira djecu na vježbu i učenje.

 1. Grupno učenje i natjecanje

Nemaju sva djeca natjecateljski duh, ali grupno učenje i natjecanje često motiviraju djecu da se više trude i uče kako bi se dokazali pred svojim vršnjacima.

 1. Primjeri iz svakodnevnog života

Situacije u kojima se nalazimo ili stvari koje radimo svaki dan ne zaboravljamo, pa je jedna od metoda učenja tablice množenja zapravo učenje kroz primjere iz svakodnevnog i praktičnog života.

 

Ovdje možeš preuzeti tablicu množenja za printanje.

 

Zaključak

 

Tablica množenja omogućava brže i preciznije izračunavanje rezultata množenja, što je ključno za daljnje matematičko obrazovanje i primjenu matematike u svakodnevnim situacijama. Redovito korištenje tablice množenja razvija matematičke vještine učenika, povećava brzinu izračunavanja i jača samopouzdanje u matematici.

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)