OŠ Šimuna Kožičića Benje Zadar

I ove školske godine učenici osmih razreda naše škole posjetili su hrvatski herojski grad Vukovar i poklonili se svim stradalima i nestalima u njegovoj obrani 1991. godine. Od 16. do 18. veljače 2020. učenici su sudjelovali u terenskoj nastavi u sklopu projekta koji provodi Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar.

Učenici su u pratnji svojih razrednika i stručnih vodiča, u sklopu programa koji je
obuhvaćao terensku nastavu, obišli povijesno-kulturnu baštinu grada kroz Gradski muzej Vukovar koji se nalazi u dvorcu Eltz, Muzej vučedolske kulture te crkvu sv. Filipa i Jakova.

Uz predavanja vodiča posjetili su memorijalne lokacije u Vukovaru, izložbene prostore Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar, logore i hangare, eksponate vojno-civilnih vozila i letjelica koji su korišteni u obrani grada, Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica ’91, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog
rata, Masovnu grobnicu Ovčara, Kukuruzni put – Put spasa i Vodotoranj.
Aktivno su sudjelovali na predavanjima s temama Domovinski rat i Bitka za Vukovar, slušajući stručne osobe i visoke časnike Hrvatske vojske koji su sudjelovali u obrani Vukovara. Zanimljiva, poučna i emotivna priča popraćena je snimkama i glazbom kroz prisjećanje na ratna zbivanja koja su se odigrala 1990. i 1991. godine.

Ovaj obrazovni posjet Vukovaru učenici su završili „Školom mira”, kao i natjecanjem u kvizu znanja unutar ovog projekta kojim se čuva sjećanje na Domovinski rat i važnost bitke za Vukovar u obrani naše domovine Republike Hrvatske.
Naši osmaši, urednici školskog časopisa, zaključuju ovo dugo, ali korisno putovanje s riječima: Naučili smo te postali svjesni da je žrtva, stradanje i patnja previsoka cijena za našu slobodu. Na nama je velika odgovornost da tu žrtvu poštujemo i cijenimo, a prije svega čuvamo Domovinu u srcu i na djelima, borimo se za svoje bolje sutra. Iako smo još uvijek djeca, dotaknula nas je ta bol, proživjeli smo križni put Vukovara i branitelja, žena, staraca i djece…

Shvatili smo cilj i osnovnu pouku ove nastave na terenu. Nema te riječi kojom bismo izrazili zahvalu svim tim ljudima koji su bili živi štit našoj Domovini. U srcu smo ponijeli neku čudnu toplinu i ponos na grad Vukovar koji za nas postaje legenda, tj. vječna priča, koliko je hrabar i neustrašiv narod, snažan hrvatski narod. Neka nam vječno živi naša Domovina, sačuvana na ramenima grada Vukovara!