Otkrijmo Belgiju kroz pet osjetila

 

Učenici naše škole koji uče francuski jezik sudjelovali su u projektu upoznavanja kulturoloških osobitosti Belgije. Kroz zanimljive i zabavne aktivnosti, učenici su putem osjetila vida, sluha, dodira, njuha i okusa otkrivali po čemu je poznata frankofona Belgija.

Vidjeli su umjetnička djela slavnog slikara René Magrittea te najpoznatije junake belgijskog stripa (Tintin, Lucky Luke, Les Schtroumpfs, Spirou, Le Chat). Slušali su glazbene hitove suvremenih pjevača (Angèle, Stromae) ali su se upoznali i sa šansonom Jacquesa Brela. Složeniji zadatak bio je putem osjetila opipa otkriti zagonetne predmete koji su zaštitni znak Belgije (Atomij, dagnje i pomfrit, Štrumfovi).

Najzanimljiviji dio radionice je bilo otkrivanje gastronomije! Zatvorenih očiju, učenici su prema mirisu i okusu morali pogoditi o kojoj se namirnici radi (cimet – keksi Speculoos, kakao – fine belgijske čokolade, belgijski vafli, te peršin – začin u slasnim kroketima s kozicama).

Radionicu je vodio gospodin Nicolas Hanot, predstavnik za kulturu i obrazovanje pri Veleposlanstvu Belgije u Zagrebu. Bila je to još jedna prilika za naše učenike frankofonce za učenje francuskog jezika i frankofone kulture na jedan drugačiji način.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)