OŠ Šimuna Kožičića Benje Zadar

Posljednje srijede u veljači obilježavamo Dan ružičastih majica kojim se na simboličan način želi skrenuti pozornost na problem vršnjačkog nasilja u školama. Hrvatski sabor je 2017. godine proglasio taj dan Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, nastao je u znak protesta zbog nasilnog ponašanja koji se dogodio u jednoj školi u Kanadi. Naime, kad je učenik došao u školu obučen u ružičastu majicu u znak podrške liječenju svoje teško bolesne majke, doživio je izrugivanje i verbalno zlostavljanje od nekih učenika. Inicijativom školskih kolega na konstruktivan i inteligentan način riješeno je zlostavljanje tog dječaka, tako što su solidarno s dječakom ružičastu majicu poslije nosili i njegovi školski kolege. Tako su ružičaste majice postale prepoznatljiv simbol inicijative, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice borbe protiv nasilja među vršnjacima.

U znak podrške borbi protiv vršnjačkog nasilja pozivamo vas da sudjelujete svojim doprinosom. Kako?

Uvriježeno je pravilo da na sebi imate bilo koji odjevni predmet ili dodatak ružičaste boje (majicu, traperice, tenisice, gumicu za kosu, šal, bedž), ili možete učiniti nešto od slijedećih prijedloga:

napiši kratku pjesmicu
podijeli s ostalima svoju priču
organiziraj sa svojim razrednikom neku aktivnosti u školi ili sa svojim prijateljima, ili sa roditeljima kod kuće
budi ljubazan i brižan
ne budi ljut na nekoga jer biti ljut na nekoga je čisto gubljenje vremena
prijavi nasilje
budi hrabar i reci NE nasilju

ili nešto drugo kreativno po tvom izboru. U svakom slučaju, nemoj biti sam u tome, već proširi dobre vibracije i na svoje vršnjake.

Voditelj Školskog preventivnog programa:

Melita Knežević, stručni suradnik – psiholog