U petak, 18. veljače 2022. u samostanu sv. Frane u Zadru održano je svečano obilježavanje 664. obljetnice Zadarskog mira. To je također 10. po redu manifestacija koja objedinjuje obilježavanje važnog povijesnog događaja za Zadar kao i članstvo Grada Zadra u europskoj udruzi gradova „Europska mreža mjesta mira“.

Zadarski mir sklopljen je u sakristiji crkve sv. Frane, upravo na dan 18. veljače 1358. godine između Mletačke republike i hrvatsko-ugarskog kralja Ludovika I. Anžuvinca. Važna je to isprava kojom je Zadar, kao i cijela Dalmacija, 1358. godine vraćen u sastav hrvatske države.

Tom prilikom, uvodne govore održali su fra Stanko Škunca, Anita Gržan Martinović, doc. dr. sc. Antun Nekić te Anamarija Botica Miljanović, glavna koordinatorica programa i voditeljica projekta Muzej u školi.

U organizaciji Grada Zadra, samostana sv. Frane i OŠ Zadarski otoci, u svečanom programu sudjelovao je i veliki pjevački zbor koji je ovom prigodom formiran od 60 učenika čak četiriju zadarskih osnovnih škola: Zadarski otoci, Petra Preradovića, Šime Budinića i Šimuna Kožičića Benje. Među sudionicima nastupili su članovi naše dječje školske klape Benja. Skladbu „Oda radosti“ pripremila je i dirigirala Marija Vičević, profesorica glazbene kulture uz klavirsku pratnju profesora Tomislava Pehara. Istu su skladbu učenici izveli i na stepenicama ispred crkve sv. Marije te izmamili dugotrajan aplauz i ovacije brojne publike.

Nakon izvedenog glazbenog i scenskog programa, u klaustru samostana djeca su simbolično pustila u zrak balone u znak mira, a potom je formirana svečana povorka brojnih sudionika koja je prošla gradom do crkve sv. Šime. Učenici naše škole su u crkvi sv. Šime za kraj otpjevali „Himan svetome Šimunu“ te s ponosom proslavili ovaj povijesni događaj u želji da sjećanje na Zadarski mir živi i traje.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)