Sunčano vrijeme je 21.03. nagradilo učenike Benje, uspjeli smo izmjeriti opseg Zemlje kada je Sunce u proljetnoj ravnodnevnici.
Na projektu su sudjelovali učenici čak 6 razreda naše škole.
7. a, b i c razred, podijeljeni u 5 timova, su marljivo mjerili duljinu sjene štapa i kut između štapa i hipotenuze s profesoricom S. Ivanac te su došli do opseg Zemlje s manjim pogreškama.
Sudjelovali su i učenici 8.d razred iz B smjene pod vodstvom profesorice L. Ivon i izračunali su opseg Zemlje iz izmjerenih podataka svojih kolega jer nisu bili u školi za vrijeme proljetne ravnodnevnice. U galeriji fotografija možete vidjeti oduševljenje rezultatima koji su približni 40 000 km uz +/- pogreške.
I učenici 8. b razreda pod vodstvom profesorice K.Kraljev sudjelovali su u poznatom Eratostenovom pokusu u sklopu Inspiring Science Education (ISE) projekta. Kako su već u petom razredu upoznali Eratostenovo sito ovaj im je pokus pokazao još jedno veliko otkriće ovog poznatog starogrčkog matematičara.
Eratosten je mjerio dužinu sjene štapa za vrijeme ljetnog solsticija Aleksandriji i tadašnjoj Sieni (Asuanu). Izmjerivši dužine došao je do zaključka da zrake sunca padaju pod različitim kutevima u tim gradovima te uzevši u obzir zakrivljenost zemlje vrlo jednostavno izračunao njezin opseg.
Uz pomoć profesorice Kraljev i Solar Noon Calculator izračunali su da je solarno podne u 12h 06 min. Dužina sjene iznosila je 92.2 cm što im je omogućilo mjerenje kuta između štapa i hipotenuze pravokutnog trokuta u vrijednosti od 43 °. Udaljenost naše škole i ekvatora izmjerili su pomoću Google Eartha ( 4 887.99 km ) te uz pomoć profesorice izračunali opsega zemlje od 40 922.71 km što je više nego odličan rezultat !
Pohvale učenicima i kolegici na sudjelovanju u ovom zanimljivom pokusu. Također i zahvale našem majstoru M. Čulini koji je pripremio štap i stalak kako bi naš eksperiment bio što uspješniji.
Kako je ovaj ispunjen dan izgledao danas u dvorištu Benje pogledajte u galeriji.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)