OŠ Šimuna Kožičića Benje Zadar

U petak 18. listopada 1. c razred sa svojom je učiteljicom Gordanom Šarić realizirao terensku, izvanučioničku nastavu obilaskom Sveučilišnog privrednog dobra -Baštice i Farme magaraca Dar Mar.

Na terenskoj nastavi djeca su obišla Bašticu, plantažu jabuka. Poslušali su kratko predavanje o vrstama jabuka, sadnji i održavnju voćnjaka, proizvodnji soka od jabuka. Recitirali su prigodne pjesme, opisivali promjene u prirodi u jesen. Slikali su jabučice temperama, pjevali pjesmicu “Jabučice crvena” uz plesne pokrete.

Nakon plantaže jabuka obišli su Farmu magaraca Dar Mar, gdje su na njihovo velko oduševljenje imali priliku hraniti i maziti magarčiće. Degustirali su magareće mlijeko, te naučili o njegovim ljekovitim svojstvima. Ovaj prirodni dalmatinski lijek pomaže u izliječenju astme i bronhitisa. Ljudi koriste mlijeko kao lijek, a šećeri iz mlijeka jačaju krv i oplemenjuju cijelo tijelo.

Prvašići su za kraj hrabro prionuli i pisanju svojih prvih riječi, rečenica motivirani i zadovoljni izvanučioničnom nastavom. Iako je ovo bila njihova prva nastava u prirodi pokazali su vještine uzajamne suradnje, grupnog rada, poštivanja pravila, pristojnog ponašanja i naravno s radošću zaključili da se – U prirodi se uči s lakoćom!