• 31/05/2020
  • admin
  • 0

OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA NESTALE DJECE

                Poštovani učenici i roditelji,

 

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana nestale djece koji se obilježava 25. svibnja, inicirana je kampanja #DontBeACatch – #NemojPostatiLovina, a kojoj se, uz 23 zemlje iz Europe, aktivno pridružila i policija Republike Hrvatske. U tu svrhu Policijska uprava zadarska uputila je školama dopis u kojem navodi na što je kampanja usmjerena i koji je cilj kampanje te dostavlja dva linka kojima se pristupa preventivno-edukativnim spotovima izrađenima za djecu i mlade.

 

Policijska uprava zadarske u svom dopisu navodi:

„Ovogodišnja kampanja usmjerena je na zaštitu djece protiv online groominga, odnosno na podizanje svijesti o opasnostima uspostave odnosa povjerenja i emocionalne povezanosti između djeteta ili mlade osobe i (najčešće) odrasle osobe putem komunikacijskih tehnologija, a s ciljem njihova vrbovanja i iskorištavanja u seksualne svrhe.

               Kampanjom se nastoji educirati djecu i mlade, kao i njihove roditelje o potencijalnim opasnostima online (virtualnog) svijeta u kojem manipulativnim tehnikama, lažnim predstavljanjem i drugim načinima vrbovanja predatori seksualno zlostavljaju i iskorištavaju djecu.

               Prema podacima iz provedenog istraživanja Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba svako deseto dijete spremno je naći se s nepoznatom osobom koja mu se obratila peko interneta, a mnogi od njih su spremni na takav susret otići bez pratnje odraslih.

              Zato je cilj kampanje #NemojPostatiLovina, da se kroz izrađeni preventivno-edukativni spot savjetuje djecu i mlade da dok sjede u fotelji vlastitog doma i putuju prostranstvima virtualnog svijeta ostanu sigurni.

             Izrađeni preventivno-edukativni video dostupan je za korištenje široj društvenoj zajednici, medijima te se može prikazivati u senzibilizaciji javnosti o ovom problemu.“

 

Video materijal možete pogledati na web stranicama zadarska-policija.gov.hr i
mup.gov.hr. ili direktno pristupiti putem slijedećih linkova:

LINK ZA VIDEO

 

LINK ZA VIDEO 2

 

Uvažavajući činjenicu da su našoj djeci internet i društvene mreže na kućnom računalu, laptopu, tabletu, ili na „pametnim mobitelima” dostupni više nego ranije, dijelom i zbog okolnosti u kojima se obavlja nastava na daljinu, povećan je i  rizik od ugroze osobne sigurnosti i nasilnog ponašanja. U doba adolescencije tome doprinose i karakteristična ponašanja djece i mladih na internetu i društvenim mrežama, a to su: nedovoljna kritičnost koja ima za posljedicu da u virtualni svijet unose svoju intimu; doživljaj slobode koji smanjuje osjećaj odgovornosti kod djece;  anonimnost i doživljaj anonimnosti koji doprinose nedostatku suzdržanosti i samokontrole ponašanja.

Stoga softverska rješenja filtriranja i blokiranja neprikladnih Internet poruka – ne pružaju dugotrajno rješenje, već treba razviti mehanizme za filtriranje i blokiranje unutar ponašanja djece, a to znači:

  • Izgraditi učinkovite strategije donošenja odluka

                            i

  • Razviti kritičku medijsku pismenost.

 

U tome mogu pomoći i gore navedeni preventivno-edukativni spotovi.

 

Napisala:

 

Melita Knežević

Stručni suradnik – psiholog

Voditelj Školskih preventivnih programa