• 13/05/2020
  • admin
  • 0

U SURADNJI SA STRUČNJACIMA IZ DRUŠTVA ZA KOMUNIKACIJSKU I MEDIJSKU KULTURU I S HRABROG TELEFONA, AGENCIJA ZA ELEKTRONIČKE MEDIJE I UNICEF PRIPREMILI SU PRIRUČNIK ZA RODITELJE I SKRBNIKE ‘RAZGOVARAJMO O ŽIVOTU S DRUGE STRANE EKRANA’

Piše: Ana Dokler

 

 

 

U sklopu 3. Dana medijske pismenosti Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku objavili su priručnik “Razgovarajmo o životu s druge strane ekrana” namijenjen roditeljima i skrbnicima djece osnovnoškolske i srednjoškolske dobi.

Mnogo je izazova s kojima se djeca i mladi susreću u digitalnom okruženju, a roditeljima nije uvijek lako pružiti djeci odgovarajuće vodstvo i podršku.

Kako bismo vas informirali, inspirirali i osnažili za razgovor s djecom o njihovim iskustvima na internetu i društvenim mrežama, pripremili smo u suradnji s domaćim stručnjacima – komunikolozima i psiholozima – priručnik s prijedlozima 18 radionica koje možete s djecom provoditi kod kuće.

Uz određene prilagodbe nastavnici mogu radionice koristiti i za rad s učenicima u osnovnim i srednjim školama.

Autori radionica su doc. dr. sc. Lana Ciboci, izv. prof. dr. sc. Igor Kanižaj i prof. dr. sc. Danijel Labaš iz Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu, a uvod u priručnik i poruku za kraj, u kojima ćete dobiti objašnjenja o utjecaju elektroničkog nasilja na mentalno zdravlje djece i mladih te savjete kako djeci pristupiti kada želite razgovarati o ovim temama, napisala je Hana Hrpka, prof. psihologije iz Udruge Hrabri telefon.

Uz svaku radionicu navedena je dob za koju je primjerena, a teme radionica uključuju prekomjerno korištenje interneta i društvenih mreža, dijeljenje osobnih podataka, opasnosti multiplayer igara, vrijeđanje i izostavljanje iz grupa u aplikacijama za dopisivanje, rizike dijeljenja seksualnih sadržaja, dopisivanje s nepoznatim osobama i susrete s osobama koje su djeca upoznala na internetu.

Opis svake radionice sadrži ključne informacije o određenoj temi, temeljene na znanstvenim istraživanjima i iskustvima stručnjaka, a slijede konkretni zadaci, prijedlozi sadržaja koje možete pogledati ili pročitati zajedno s djecom te pitanja o kojima možete razgovarati.

Preuzmite priručnik ‘Razgovarajmo o životu s druge strane ekrana’

 

https://www.medijskapismenost.hr/prirucnik-s-radionicama-koje-mozete-s-djecom-provoditi-kod-kuce/