• 04/05/2020
  • admin
  • 0

Djeca kao najranjiviji korisnici interneta mogu biti izložena neprimjerenim sadržajima ili ponašanjima na internetu i zbog toga im je potrebna potpora odraslih, odnosno roditelja, neovisno o tome što djeca o temi sigurnosti na internetu često znaju više od samih roditelja.

 

Program Zaštita sigurnosti djece na internetu i u svijetu mrežnih tehnologija pokrenut je u suradnji Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) te u partnerstvu s Hrvatskom poštom. Program se provodi već nekoliko godina s ciljem upoznavanja učenika s pravilima ponašanja u virtualnome svijetu i prevencijom elektroničkog nasilja te informiranja o sigurnosti na internetu. On pruža pomoć sustavnom obrazovanju osnovnoškolske djece, uz davanje potrebnih informacija njihovim roditeljima o odgovornom ponašanju prilikom uporabe mrežnih tehnologija, u trenutku kada se djeca njima počinju samostalno koristiti bez stalnoga nadzora odraslih. U tu svrhu objavljena je i brošura koju vam predstavljamo.

 

Brošuru „KAKO SE ZAŠTITITI U SVIJETU INTERNETA I MOBILNIH TELEFONA“ objavila je Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM).  Donosi praktične i korisne savjete o opasnostima i sigurnosti na internetu, zaštiti privatnosti i osobnih podataka te načinima ponašanja i uporabe društvenih mreža.  Namijenjena je upravo djeci i roditeljima i nalazi se na slijedećoj poveznici:

LINK

U cilju edukacije roditelja i djece, HAKOM je pripremio i video o zaštiti djece na internetu „Kako zaštititi djecu na internetu“,

a čija je glavna namjena upućivanje djece o prihvatljivom i odgovornom komuniciranju na internetu te stvaranju odnosa povjerenja u kojem se djeca odraslima uvijek mogu obratiti ako se zbog korištenja interneta osjećaju nelagodno, ustrašeno ili ugroženo.

 

Video možete pogledati na slijedećoj poveznici: