I ove godine, u mjesecu frankofonije, naši su učenici obilježili Dan francuskog jezika koji se u ožujku slavi diljem svijeta. U našoj školi održane su tradicionalne radionice – jezična i likovna – na temu ‘Dis-moi dix mots à tous les temps’,  ‘Reci mi deset riječi u svim vremenima’. Sudjelovali su učenici šestih i sedmih razreda koji uče francuski jezik u našoj školi pod vodstvom mentorica – prof. Daniele Pijaca i prof. Josipe Čačić Orlović. Likovni radovi kojima su učenici izrazili svoj doživljaj vremena prava su mala remek djela. Poigrali su se i riječima te je na radionici kreativnog pisanja nastala pjesmica ‘Le temps’.

U četvrtak 30. ožujka u Providurovoj i Kneževoj palači održana je vesela i razigrana Večer frankofonije uz pjesmu, ples, recitacije, mali frankofonski kviz te izložbu likovnih radova učenika na temu ‘Dis-moi dix mots à tous les temps’, ‘Reci mi deset riječi u svim vremenima’, na kojoj su nastupili zadarski osnovci, studenti Odjela za francuske i frankofonske studije uz gostovanje Zadarskog plesnog ansambla i organizaciju Hrvatsko-francuske udruge Zadar.

Više o ovogodišnjoj temi festivala francuskog jezika, ‘Dis-moi dix mots à tous les temps’, ‘Reci mi deset riječi u svim vremenima’:

Année-lumière, déjà-vu, lambiner, tic-tac, synchrone,

plus-que-parfait, dare-dare, rythmer, avant-jour, hivernage

Kontroliramo li ritam svog života ? Možemo li i dalje gubiti vrijeme u svijetu u kojem vrijeme neprestano bježi i ubrzava se? Kako doživljavamo vrijeme? Prolazak vremena, brzo ili sporo, godišnja doba, oživljavanje prošlosti u sadašnjosti, iščekivanje budućnosti, sjećanje i zaborav, vrijeme koje daje ritam našim danima, koje oblikuje naše navike, vrijeme nastanka i kraj vremena, gramatičko vrijeme, lijepo vrijeme i loše vrijeme!

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)