U sklopu projekta Mala škola bioraznolikosti učenici 3.a i 2.d razreda s učiteljicama Katarinom Markulin i Sandrom Tomić obišli su naše najveće ribarsko mjesto na otoku Ugljanu, Kali. 
Na terenskoj nastavi s vodičem turističke zajednice gđo. Inom obišli su mjesto i saznali povijest mjesta i ribara ovog otoka. Susreli smo i prerađivača ribe g. Marka. On nam je objasnio proces soljelnja inćuna, ali i način sušenja ribe kojim se on jedini bavi u cijeloj Hrvatskoj. Učenici su i degustirali njegove delicije, te su se svi složili kako su vrlo zdrave i ukusne.  Nakon upoznavanja prerade ribe, otišli smo u luku Batalaža gdje smo na ribarskom brodu saznali sve o izlovu srdela, inćuna i tuna u Jadranskom moru. Upoznali smo djelove broda i načine skladištenja same ribe nakon izlova. Za kraj smo izradili morsku hranidbenu mrežu i memory kartice s oznakama i vrstama ribe o kojima smo saznali od naših domaćina jako puno. Hvala svim sudionicima Male škole bioraznolikosti i Udruzi Aurelia koja nas je potaknula na naš suradnički projekt. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.